pondelok 11. apríla 2016

Spravodlivé rozhorčenie na strane J. SMATANU

Koncom marca 2016 náš kamarát Juraj SMATANA pridal na svoj Facebook rozhorčenú reakciu na skutočnosť, že si poslanec NR SR a predseda strany Sme rodina – Boris Kollár dovolil zdieľať na svojej ploche odkaz na náš zoznam. 
Jurko, ako ho v medzi sebou familiárne voláme, zrejme nevedel rozdýchať, že sa náš zoznam stále šíri v prostredí pospolitého ľudu i panskej vrchnosti a naďalej sa teší popularite a dôvere verejnosti. Napriek Jurkovej neprajnosti nechceme oplácať zlé zlým; naopak, súcítime s ním a je nám úprimne ľúto, že sa kvôli nám a šíreniu nášho diela mosúri.

 

Rozhorčený Jurko vo svojej reakcii píše:

Boris Kollár netvrdí, či to je alebo nie je pravda, on to len zdieľa na svojom profile. Čiže zverejňuje pre 20 000 ľudí. Čo je to isté, ako keby to čítal do rozhlasu.
Ja by som si samozrejme nedovolil tvrdiť, že Boris Kollár drží svoj hárem v podzemnej väznici a baví sa topením mačiatok. Pretože to by sa dalo označiť za lož a urážku na cti. Ale stretol som sa u jedného anonyma s takým názorom a tak som to len SHEROL.

Nie bez pátosu a množstva hyperbol ďalej píše, že (naša) stránka, na ktorú Kollár odkazuje, obsahuje:

(...) prevratné odhalenie, že na Slovensku pôsobí skupina agentov CIA a Mossadu, špiniaca čisté meno Putina, a členmi tejto skupiny sú napríklad nebohý kňaz Srholec, nebohý novinár Kušnierik, básnik Štrpka, spisovatelia Hvorecký aj Červenák a plno ochrancov prírody ako Mesík, Smatana, a pani Katka Šimončičová, ktorá to agentstvo stíha popri 360-tich výrubových konaniach ročne.

Oceňujeme bohatstvo použitých jazykovo-štylistických prostriedkov a kvetnatosť Jurkovej reči, napriek tomu sa však domnievame, že si takéto komentáre na účet nášho zoznamu nezaslúžime. Pripúšťame, že zoznam obsahuje o. i. mená neochvejných ochrancov prírody, ktorí vo svojom statočnom boji neváhajú nasadiť v prospech slovenskej prírody takpovediac všetko a medzi ktorými Jurko iste len z popudu svojej nevídanej skromnosti uvádza svoje vlastné meno až v druhom rade. Chtiac či nechtiac sme sa však na rozdiel od Jurka nikde kladne nevyjadrovali k čistote mena V. Putina a ani sme neprezentovali žiadne prevratné odhalenia, ktorých šírenie vnímame ako Jurkovu doménu. Bol to predsa on, kto v našich končinách odhalil nebezpečné sprisahanie siete agentov Putinovho Ruska v prostredí vydavateľov internetových stránok, ktorí sa na základe pokynov pochádzajúcich priamo z Kremľa všemožne usilujú o podrývanie liberálno-demokratického zriadenia, stability Európskeho zväzu a spriatelených krajín.

Jurko sa s neskrývanou výčitkou vyjadruje k tomu, že Kollár zdieľa odkaz na náš web, na ktorom v rubrike "Priania a sťažnosti" vyzývame čitateľa, aby adresoval prípadné sťažnosti a prejavy nespokojnosti jeho (Jurkovej) osobe:

Naviac zdieľa dielo anonyma, ktorý tam skopíroval moje kontakty, že keby sa ľuďom ten zgrc nepáčil, majú sa sťažovať u mňa. Och aké odvážne a nápadité

Radi by sme s pokorou zareagovali, že na našej strane nevidíme toľkú odvahu a nápaditosť, ako nám Jurko pripisuje. Naopak, uvedenie jeho kontaktných údajov vnímame ako čosi zákonité, ako niečo, čo si uvedené kvality určite nevyžaduje. Veď spomeňme si, čo nás primälo zostaviť a zverejniť náš zoznam a akú úlohu v tomto smere zohral Jurko. Na našom webe sme expressis verbis konštatovali, že plnú zodpovednosť za náš počin nesie on sám. Napriek vedomiu našej prevahy čo do metodickej a vecnej korektnosti  skromne uveďme, že Jurkove a naše aktivity sú dvomi stranami tej istej mince; jeho činnosť predstavuje pre nás základný stimul a inšpiračný zdroj. Jurkove slová zverejnené na Aktuálne.sk, Neovlivní.cz či v Senátskom kurýri, že mu v minulosti kvôli nášmu zoznamu prichádzali "nepríjemné odkazy", preto nevnímame len ako príležitosť pre pestovanie súcitu (ktorý si zaslúži o to skôr, že onoho času dokonca od hrôzy radšej vymazal svoj zoznam z Facebooku), ale aj ako memento, že si všetci žneme plody svojej práce. Pri pohľade na Jurkove príspevky a vystúpenia sa pritom zdá, že popudov pre ďalšie rozširovanie nášho zoznamu bude ešte neúrekom. 

V tejto súvislosti využívame príležitosť na to, aby sme nášmu vernému čitateľovi oznámili, že sa náš zoznam rozrástol o ďalšie mená a že ich v súčasnosti, keď slávime ročné jubileum Raráškovho zoznamu, obsahuje presne 300. Je nám ľúto, že sa tohto výročia nedožili dve osobnosti, ktoré Jurko menoval vo svojej rozhorčenej reakcii a ktoré boli v čase vzniku zoznamu nepochybne pri živote. Tešíme sa však, že naše dielo vypracované na základe zdokonalenej metodiky pánov SMATANU a ŠAFRA požíva zaslúženú dôveru verejnosti, čoho prejavom je aj fakt, že v ankete na stránke panobcan.sk vyslovilo dôveru k jeho obsahu 75 % hlasujúcich.

Na záver dodajme, že v diskusii na Jurkovej ploche sme našli aj množstvo príspevkov jeho priateľov, ktoré potešili naše oči a náramne nás pobavili. To v dnešnej krušnej dobe vnímame ako čosi mimoriadne vzácne. Ďakujeme!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára