utorok 21. apríla 2015

Rozhovor so Slavomírom Raráškom: tvorcom zoznamu konkurujúceho Jurajovi Smatanovi (Názor občana)

Pri príležitosti dnešných narodenín a blížiacich sa menín Juraja SMATANU sme sa rozhodli vyjadriť súhlas so zverejnením rozhovoru na stránkach nezávislého magazínu Názor občana. Rozhovor dodatočne spístupňujeme aj na našej stránke.

Mnohé alternatívne médiá nedávno venovali svoju pozornosť zoznamu agentov, užitočných idiotov a trollov Západu. Prinášame vám rozhovor s jeho zostavovateľom Slavomírom Raráškom, ktorého inšpiroval predovšetkým zoznam z tvorivej dielne Juraja Smatanu.


Vami zverejnený zoznam agentov, užitočných idiotov a trollov Západu zakázali na Facebooku, na blogu Pravda.sk, dočasne tiež vo vyhľadávaní Google a na viacerých ďalších miestach... Čím si vysvetľujete takú ráznu reakciu systému?

Slavomír RARÁŠOK (SR): Zoznam obsahuje údaje k osobám, označeným za agentov cudzích mocností či tajných služieb v zmysle zdokonalenej metodiky ich odhaľovania navrhnutej Jurajom SMATANOM a Pavlom ŠAFROM. Reakciu si možno vysvetliť len tým, že prevažná časť menovaných osôb je tvorená osobami konajúcimi v prospech služieb v pravom zmysle slova.

Čo sa doteraz podarilo dosiahnuť zverejnením zoznamu?

SR: Podľa štatistík nášho webu si napriek prekážkam vytváraným systémom stiahlo zoznam zhruba 30 000 osôb. To je nesporný úspech v oblasti slobodného šírenia informácií. Ďalej sa podarilo dosiahnuť to, že Juraj SMATANA dočasne zrušil svoje konto na Facebooku a aj po jeho obnovení výrazne obmedzil viditeľnosť svojho zoznamu.

Ako sa podarilo to druhé?

SR: Poslali sme na Euroatlantické centrum, Centrum pre európske a severoatlantické vzťahy, Central European Policy Institute, Slovak Atlantic Commission a adresy Juraja SMATANU mail, v ktorom sme uviedli výňatky z nami zverejnených textov a dodali sme, že zodpovednosť za náš počin nesie osoba SMATANU. Ďalej sme zverejnili ďalšie aktualizácie našich blogov vrátane ruskojazyčného článku o úlohe SIS v informačnej vojne na Slovensku.

Zaznamenali ste okrem tej Smatanovej aj nejaké ďalšie reakcie na spomínané kroky?

SR: Áno, došiel nám úsmevný mail od istého Jaroslava JANČÁRA, v ktorom sa s využitím zvláštnych pravopisných prvkov splieta čosi o iluminátoch. Ide o dieťa medzi agentúrnymi prostriedkami využívajúcimi ako svoje krytie Central European Policy Institute (a donedávna aj FSEV UK). Taký nejapný mail môže napísať len nezrelý malý špunt. Okrem toho nám ešte predtým písal rozčúlený Griša MESEŽNIKOV a množstvo nám naklonených osôb, to však v podstate všetko reflektujeme na našom blogu.

Čím si vysvetľujete Jančárovu reakciu? Prečo ho nedoplníte do vášho zoznamu?

SR: Zrejme nemá príliš veľký strach, a to okrem iného preto, že v našom zozname figurujú najmä agentúrne prostriedky rozviedok. On sa zrejme ako prostriedok kontrarozviedky (venuje sa napríklad extrémizmu a témam zasahujúcim problematiku separatizmu) našou aktivitou necíti príliš dotknutý. Čo sa týka Vašej druhej otázky, do danej časti zoznamu nezaraďujeme štekajúce šteňatá, to by sme doň mohli rovno zaradiť všetkých spolupracovníkov Euroatlantického centra a ďalšie deti z materskej škôlky.

Na ruskom Livejournale ste zverejnili vyššie spomínaný článok „Rola SIS v informačnej vojne na Slovensku“. Prečo venujete toľko pozornosti SIS? 

SR: Lebo je v danom smere najaktívnejšia. Ľudia od vojenského spravodajstva akoby sa venovali masírovaniu verejnej mienky v menšej miere, i keď sa ich kopa točila napríklad aj okolo organizácie protestov proti „anexii Krymu“ pred ruským veľvyslanectvom v Bratislave. Možno je to tým, že vojenské spravodajstvo je po odchode množstva spravodajských dôstojníkov a agentúrnych prostriedkov zdecimované. V každom prípade však SIS doháňa aj to, čo vojenské spravodajstvo „zanedbáva“.

A čo sa týka Česka?

SR: Česko je na tom v tomto smere zrejme ešte horšie. Okrem skutočností, ktoré sú všeobecne známe a ktoré v plnej miere reflektujeme v našom zozname, uvediem ešte čosi iné. Spravodajské prostriedky českých služieb sa intenzívne angažujú vo vnútropolitickom boji v Rusku, o čom svedčí napríklad aktivita Jeleny (Eleny) GLUSHKO a ďalších osôb v rámci Ruskej federácie (pozri napríklad tu). Týmto osobám budeme v blízkej budúcnosti venovať zvýšenú pozornosť.

Aké budú vaše ďalšie kroky?

SR: Isté je, že budeme náš zoznam sústavne rozširovať. Čo sa týka ďalších vecí, začnem trochu zo širšia. Zo slovenských tajných služieb v dôsledku rozkrádania, skupinkovania a mocenských bojov poodchádzalo množstvo ľudí. Niektorí z nich prejavujú záujem o spoluprácu s nami, čo by nás mohlo posunúť dopredu z hľadiska informácií, ktoré považujeme za potrebné šíriť. V tomto smere musíme naše ďalšie konanie dobre zvážiť. V prvom kroku musíme rozlíšiť, či ide o podstavy nastražené systémom alebo o ľudí, ktorí sú dnes mimo systému a prejavujú o vec úprimný záujem. Čo sa týka ich, treba radšej päťkrát merať a raz rezať – s ľuďmi systému nechceme a nebudeme mať nič spoločné: nech sa preto nikto neurazí za našu opatrnosť pri nadväzovaní kontaktov. V nasledujúcom kroku budeme v závislosti od rôznych faktorov zverejňovať ďalšie informácie.

O aké faktory ide? 

SR: Nebudem to rozoberať do detailov. Môžem však povedať, že medzi ne patrí aj správanie Juraja SMATANU, kvôli ktorému náš zoznam pôvodne vznikol. Sprvoti to vyzeralo, že sa už bude správať rozumne. Dočasne zrušil svoje konto na Facebooku, po jeho obnovení výrazne obmedzil viditeľnosť svojho zoznamu na Facebooku a na rozdiel od predchádzajúcej posadnutosti témami z ruského sveta venoval deväť postov na svojej ploche iným témam, ako je Rusko a východná Ukrajina. Žiaľ, nevydržalo mu to dlho, čo súvisí aj s motívmi, ktoré zrejme pramenia v psychickej traume zo šikanovania na základnej škole. Aj jeho pokračujúca aktivita predstavuje jeden z faktorov, kvôli ktorým konáme ďalej.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára